Aku menulis bukan kerna nama,, kerna sifat kasih, sayang sesama insan...yang menyatakan..kasih sayangmu...kita sama...semuanya sama...apa yang ada hanyalah kehidupan......

jojak hari-hari

07 November, 2010

selera kito...wekkkkkkkk

Assalamualaikum..
salam isnin yang muram..sbb  mondung kot..huhuhu
tambahan pulak den ni ha kono domam...dah tak kuat lagi agak eh sistem dlm bodan nih.ekekeek
apo pun takpo...ni bagi korang sumo terperanjat..pastu jadi beruk..Agak eh laaa
sobab ehhh...yang korang ni sumo penggemar makanan barat kan..ekekekek..
moh nengok apo yang terkezut tuu...
Cito sikit MAk Cik...
Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......

saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA ..

Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.



Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lag


  

Orang kito ni kalau bab mkn mmg hebat...
Dio makan dulu ...baru baco..tak kiro lah baco apo pun..doa ko..label ko..
semuo kemudian...
ni la akibat eh...  
oleh itu kita yg berugama islam di mestikan menyemak lebel bahan-bahan yg digunakan pada sesuatu produk yg di hasilkan sekiranya was-was jangan beli.perlu diingatkan makanan mempengaruhi anak2 kita......

Apek kato:/ konon eh nak ala western...hahahha..sodap laie cekodok pokak den buek...

2 comments:

ifah said...

eeeee. nasib baik x suke spagheti. sebarkan...
tq for sharing!

tqaAwesome said...

oh yeahhhhhhh?
tak perasan plak.
tapi orang pon kate kalo nak buat spagethi jgn gne prego.
xigt plak sbb pe,
ag pon tqa tak minat spagettti hua3
hayyyoook cepat pegi samak ~!!
hehe