Aku menulis bukan kerna nama,, kerna sifat kasih, sayang sesama insan...yang menyatakan..kasih sayangmu...kita sama...semuanya sama...apa yang ada hanyalah kehidupan......

jojak hari-hari

25 March, 2011

Apo kah situasi hospital sebenar?

Assalamualaikum..
dah minum..dah makan..dah mandi..apo lagi?
hari ni rehat diri..sbb bengang masih ado lagi..kenapo nak mcm ni?
cerito hospital lagi..kena dah berapa kali..
masih tak ada perubahan lagi..mungkinkah realiti atau pun fantasi..
mengapa perlu tunggu sampai org dah nak mati?
tu pun kena beratur ambil no giliran lagi?

pernahkah waris den  semuo ni pergi ke hospital untuk menerima rawatan?
pernah tak waris den ni sampai dan tidak perlu menunggu sehingga berjanggut?..pernah?
mungkin ado yg suka situasi begini..dan mungkin ado yg merungut.
bermuncung sehingga panjang berjela..
muka dah mcm ayam tertelan guli..
itu lah situasi yg perlu mereka lalui..hehehe...
den tgk doktor bole goyang kaki lagi...
missi plak sibuk kiri kanan berlari..ado yang berborak..ado yg goli hati
melihat gelagat pesakit menjerit sendiri..menahan sakit tak terperi..
diorang ni tak tau ko sakit,?ni bukan sakit hati..

pernah  den tolong hantar org kemalangan..
tangan patah darah mencurah...
sampai di hospitah kena mendaftar..
kemudian saringan pertama..10 minit
'sipolan bin sipolan'...setelah beratur panjang..
selesai..tunggu lagi menggunakan no giliran..nah!!! 20 org lagi..
darah tak berhenti..balut sementara darah berhenti.
muka dah pucat lesi..nak tunggu doktor cek lagi..
setelah 1 jam br giliran sampai..doktor cek mcm tgn anak patung..muka selamba..den dah ngilu ngeeee..tgk mcm tulang keluar..darah memancut..
balut lg..mcm bungkus nasi lemak...
'ok !!kena x-ray dulu'..tunggu x-ray plak..ermmm..kono lg..
peasakit 2 org je..tp kena tunggu 40minit..
nasib la mak bapak waris tu dtg..take over ok!
bayangkan dari jam 6ptg hingga 9 mlm masih blm selesai..
terlopeh solat den..lps pada tu den tak tau apo jd..
tu bolum tunggu nak masuk wad lg..kompom setengah jam punyo nak tunggu..
kenapa perlu sampai begini..?bkn kah itu emergency?
ado jugak yg den pernah dgr org yg tgh sakit di tengking dan dimarah..
patut ko? mano lotak hati mereka ?
sepatutnya org yg sakit ini perlu di layan dengan sebaik mungkin..
kerana mereka akan berterima kasih sebab menyelamatkan mereka..
ini lah yg akan korang lalui kalau ke hospital..
huhuhu..

p/s: tak bole nak salah kan sesiapa pun..itulah situasinya..hehehe

10 comments:

dyea irdina said...

bukan kat spital je tp kinik pun camtu..klu setakat sakit skit2 tu mmg sy sanggup perabis duit g swasta..tah la prosedure dorng knp tak leh nak bg smooth n cepat..bkn kita tak paham ngan tugas dorng tp adakala mmg mencabar jiwa

chii said...

alhamdulillah..takat ni x pernah alami lg situasi camni..since chii sendiri pun x penah masuk..*harap2 dijauhkan

agak2nya..bila la servis kt m;sia akan jd sepantas mcm dlm citer ER ke kan..heheh.

apek poyo said...

dyea: hehehe..nak di marah..manusia juga..sama cr rezeki..soba jo lah
chii: selagi free..soba yo lah..ekekek

mommylavender said...

tu bab nak dapat rawatan, lau kat pj neh..pi la kat hospital ppum, lau nak menengok sedara yang dah sakit teruk mau `innahlillah` pergi dulu orang tu ...sementara nak cari parking, parking punya la teruk nak dapat~

aiex sepet said...

sama ja cam kes ak....sedare kene karen kt tgn..da biru da neh..doktor suh tunggu dulu lagi tuh.sejam lebih menunggu.pundek~

apek poyo said...

mommy: hospital mano2 pun samo yo..huhuhu
aiex: mmg hampeh poit..dio ingat nyawa bole tunggu2 ke?

azureEn said...

sebab tu kalau ade duet, lebih baek pegi hospital swasta! service tip top. kalau tak tip top pon boleh complain. sbb kite bayar. kalau hosp. kerajaan..?? haa.. diam2 sudeh..

AiEn said...

kesimpulannye..kita kena simpan duit banyak2 dri sekarang..elakkan benda yang tak diingini...

Amirah Adnan said...

yg pasal saringan tu mmg kena buat.. mane yg tak nampak serius even dah berdarah sakan, tetap kena tunggu kalo ade yg lagi parah..

bekap2 team medical.. mira bakal nurse..ekeke :p

cRazEy NaNa said...

bekap team medical....future staffnurse...hak3.... :P